
Zarodki pszenne - 1 kg

Opis
Zarodek jest najważniejszą częścią ziarna – to tam zlokalizowane są substancje bioaktywne i najcenniejsze składniki odżywcze, umożliwiające roślinie wykiełkowanie. Zarodek to prawdziwa bomba białkowo‑witaminowa!
Zarodki pszenne zawierają bardzo wartościowe białko roślinne, błonnik (14%), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy), cenną witaminę E oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo.
Zarodki pszenne są wspaniałym dodatkiem do twarożków, jogurtów, koktajli mlecznych, zup oraz panierek.
Produkt ważny jest do 45 dni od daty produkcji. Później traci swoje właściwości.
kraj pochodzenia: Polska
SKŁADNIKI:
Zarodki pszenne stabilizowane.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna - 310 kcal
Tłuszcz - 10,2 g
Węglowodany – 47,1 g
Błonnik - 18,2 g
Białko – 25,6 g
Witamina E - 23,3 mg
Witamina B1 - 1,95 mg
Witamina B2 - 0,82 mg
Witamina B6 - 4,3 mg
Niacyna - 4,16 mg
Kwas foliowy - 523,20 mg
Potas – 825 mg
Wapń – 72 mg
Magnez - 233 mg
Żelazo - 7,8 mg
Cynk - 12350 mg
Miedź - 982 mg
Mangan - 11485 mg
Selen - 108 mg