Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Mąka z pszenicy durum - 1 kg

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 9,00 zł 9.00
ilość kg
dodaj do przechowalni

Opis

 

Mąka durum, zwana semoliną, uchodzi za jedną z najzdrowszych. Wytwarza się ją z pszenicy twardej. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, witamin, a także składników mineralnych. Produkt zawiera m.in. potas, żelazo, miedź, magnez, cynk, kwas foliowy, luteinę, a także witaminy z grupy B. Posiada niższy, w porównaniu z tradycyjną mąką, indeks glikemiczny.


Nasz sklep internetowy oferuje mąkę durum bez konserwantów, która została wyprodukowana ze 100% pszenicy polskiego pochodzenia. Choć semolina od wieków rośnie na terenach Afryki Północnej i Chin, uprawia się ją również w Europie. W Polsce jej produkcja rozpoczęła się przed II wojną światową. Obecnie pszenica twarda jest bardzo popularna i choć cena takiej mąki jest nieco wyższa od tradycyjnej, to jednak warto ją wybrać, gdyż posiada znacznie więcej składników odżywczych.

Wspaniały dodatek do wielu potraw

 Mąka durum jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Wytwarza się z niej spody do pizzy, leguminę, budyń. Często używa się jej w kuchni indyjskiej, głównie ze względu na wyrazisty smak. Idealnie sprawdza się w sosach. Wykorzystywana jest również do wypieków. Nadaje ciastom kruchości, poprawiając ich smak. Jest doskonałym dodatkiem do pierogów czy włoskiego pieczywa typu focaccia. Produkt jest ceniony także za swoją charakterystyczną, żółtą barwę, która doskonale prezentuje się w wielu daniach.


Mąkę stosuje się również do produkcji makaronu, który cechuje się wyższą sprężystością – nawet po ugotowaniu zachowuje swój naturalny kształt i nie skleja się. Sposób przyrządzania potraw wymaga jednak dłuższego czasu. Aby uzyskać makaron półtwardy, zwany inaczej al dente, gotuje się go około 12 minut.

Dobroczynny wpływ na zdrowie 

Wyroby wytwarzane z użyciem mąki durum pozytywnie wpływają na zdrowie. Zwiększają odporność na stres. Dobroczynnie działają na układ nerwowy, wspomagają pracę mózgu, a także regulują napięcie mięśniowe, ciśnienie, pracę nerek i serca. Są polecane osobom, które pracują fizycznie – wysoka zawartość węglowodanów i białka pozwala na szybką regenerację organizmu. Pszenica durum jest także polecana kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Powinni ją spożywać również seniorzy – cynk poprawia sprawność intelektualną, a także hamuje procesy związane ze starzeniem się mózgu, przeciwdziałając zanikom pamięci. Mąka durum zwiększa także odporność organizmu.
Pieczywo z pszenicy twardej znajduje uznanie wśród dietetyków, gdyż pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Semolina jest wolniej spalana przez organizm, przez co dłużej odczuwa się sytość. W 100 g produktu znajduje się ponad 14 gram białka. Składnik ten pomaga w budowaniu mięśni. W porównaniu z tradycyjną mąką, durum zawiera mniej węglowodanów.


Jeśli chcą Państwo zaopatrzyć się w dobrej jakości mąkę ze 100% pszenicy durum, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. Sprowadzamy jedynie produkty, które nie zawierają sztucznych substancji i są produkowane naturalnymi metodami. Dostępne na naszej stornie artykuły pochodzą jedynie z wyselekcjonowanych gospodarstw.

 

 

 skład: mąka z pszenicy twardej 100 % 

 

konserwanty: brak

 

kraj pochodzenia: Polska

 

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna - 346cal /1447kJ
  • Tłuszcz - 1,3g

   - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1g

  • Węglowodany - 75g

   - w tym cukry - 0,1g

  • Białko - 10,1g
  • Sól - 0,03g
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl