
Sezonowe znaczy lepsze?
Warzywa sezonowe, a w szczególności warzywa ekologiczne są pod wieloma względami lepsze. Lepsze w smaku, lepsze bo mają cudowny zapach. Zbierane w najlepszym czasie, kiedy są dojrzałe i pachnące dostarczają więcej składników odżywczych niż warzywa wyhodowane poza sezonem lub transportowane z odległych zakątków świata. Warzywa "hodowlane" kuszą ceną, łatwością dostępu. Hodowla warzyw to także długi transport niesezonowych warzyw, która nie sprzyja zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie warzyw jeszcze w dniu zbiorów. Na marketowych półkach leżą warzywa, które mają nawet dwa, trzy tygodnie podróży za sobą. Jak zachowują swoją „świeżość”? A no, tak jak się można domyśleć – chemia. Daleki transport ma również nieco szerszy aspekt. Im więcej transportujemy, tym większe jest wydzielanie się gazów cieplarnianych do atmosfery.