Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z wędliną. Szykujemy je do pracy, szkoły, podczas domowych imprez. W dzisiejszych czasach firmy prześcigają się w rodzajach, smakach i formach wędlin. Na pierwszy rzut oka różnić się mogą ceną. A czy zastanawialiście się kiedyś jaki skład ma wędlina, którą wybieracie? Jakimi metodami została wyprodukowana? Otóż, w dobie „mody” na ekologiczne i zdrowe jedzenie coraz częściej żywność, którą kupujemy rozkłada się na czynniki pierwsze. Najczęściej zadawane pytanie brzmi  „ a ile jest mięsa w tym mięsie?”. Dodawanie dużych ilości wody oraz zapychaczy roślinnych to działania na porządku dziennym – praktycznie już nikogo nie dziwi obecność błonnika czy soi w składzie pasztetu a nawet szynki. Oczywiście nie są to składniki dla nas w żaden sposób niebezpieczne – wręcz przeciwnie – zalecane jest spożycie chociażby produktów zbożowych z grubego przemiału, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Ale czy to w porządku, że zamiast za kilogram szynki płacimy za „zapychacze”? Zdrowe produkty mięsne i wędliniarskie zazwyczaj pochodzą z gospodarstw, które dbają o wysoką jakość mięsa. Zdrowe i wartościowe są wyroby z dziczyzny. Zawierają białko, bardzo mało cholesterolu i są doskonałym źródłem żelaza. Dobrym wyborem jest również mięso z królika, które jest lekkostrawne i nie powoduje alergii.  Mięso kaczki i gęsi z kolei jest bogate w witaminy z grupy B oraz żelazo. Do najmniej kalorycznych natomiast zalicza się mięso indyka i kurczaka. Spożywając mięso czerwone – wieprzowinę, wołowinę i jagnięcinę  warto sięgnąć po najchudsze mięso i nie spożywać go więcej niż 500 g tygodniowo. Należy również wspomnieć o cielęcinie, która zawiera najwięcej witaminy K i B3. Na jakość mięsa ma wpływ dostęp do wolnego wybiegu, rasa, pasza, wiek zwierzęcia w chwili uboju ale również warunki transportu do rzeźni, ubój i sposób przechowywania mięsa. Zdrowe i smaczne wędliny to te, które są naturalnie wędzone drewnem, mają prosty skład i pozbawione są „zapychaczy” oraz chemii. Najmłodsi degustatorzy chętnie sięgają po szybkie przekąski typu kabanos. Najzdrowsze i najsmaczniejsze to te, które są produkowane z indyka lub dzika. Na uwagę zasługują również wyroby z najdelikatniejszego i  najzdrowszego mięsa, szczególnie dla dzieci – galantyna z królika z morelą, śliwką czy żurawiną. Mamy też coś dla smakoszy – kiełbasę węgierską o ostrym smaku oraz kiełbasy z dziczyzny (sarny, dzika, jelenia). Pasztety, których skład jest najczęściej brany pod „lupę” są u nas produktami najwyższej jakości. Do wyboru mamy 100% jakości pasztety z królika, indyka, gęsich wątróbek, czy sarny. Zdrowe, wysokiej jakości produkty mięsne to przede wszystkim zdrowe i ekologiczne gospodarstwa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl