Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Od zawsze wiadomo, że warzywa i owoce powinny stanowić dużą część naszej codziennej diety. Specjaliści mówią dziś nawet o 10 porcjach warzyw i owoców, czyli około 800 g. Taka dieta ma nas uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi – chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, nowotworami. Żeby być zdrowszym i żyć dłużej, warto zwiększyć spożycie jabłek, gruszek, owoców cytrusowych, warzyw kapustnych (kalafior, brokuły, brukselka, różne odmiany kapusty) oraz zielonych warzyw liściastych (np. szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, koperek, cykoria, boćwina). A skąd wiadomo, że warzywa i owoce które kupujemy są zdrowe? Niestety większość warzyw i owoców na rynku nie jest pozbawionych pestycydów, czyli środków toksycznych używanych do zabijania szkodników takich jak owady, chwasty, grzybów. Pestycydy stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia ludzi Oczywiście świat byłby zdrowszy i piękniejszy, gdyby wszystkie warzywa i owoce były uprawiane bez chemii, w pełni naturalny sposób, niestety tak nie jest. Żyjemy w szalonych czasach, gdzie najważniejszym kryterium  staje się cena i zysk, często kosztem jakości. Gdzie zatem znaleźć zdrowe, smaczne i pozbawione chemii warzywa i owoce? Dobrze jest je kupować sklepach, które współpracują z zaprzyjaźnionymi i zaufanymi rolnikami, którzy prowadzą lokalne, certyfikowane gospodarstwa. Może nie będą one piękne i równe, ale na pewno będą zdrowe i smaczne. W sklepach ekologicznych można znaleźć szeroki wachlarz warzyw – buraków, cebuli, ogórków, cukinii, kapusty, marchwi, kopru, szczypiorku, pomidorów,  jak również owoców – zarówno tych sezonowych jak i całorocznych.   

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl