Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Słodycze towarzyszą ludziom od zawsze. Słodycze uwielbiali starożytni Grecy i Rzymianie, głównie w postaci słodkich owoców i miodu. W dzisiejszych czasach słodkości uznaje się za głównego wroga zdrowych zębów i smukłej sylwetki. Pomimo tego przemysł cukierniczy nie słabnie na sile a producenci prześcigają się w rodzajach smakołyków, które zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Jak wybierać słodycze? Czy słodycze mogą być zdrowe i nie zagrażać naszemu samopoczuciu? Okazuje się, że tak. Bardzo ważne jest jednak by wybierać słodycze wartościowe, czyli takie słodkości, za którymi nie idą tylko i wyłącznie puste kalorie i smak. Alternatywą dla tradycyjnych batonów są na przykład czekolady robione ręcznie z owocami liofilizowanymi, bądź suszone owoce zalane surową czekoladą. Dzieci, które uwielbiają słodycze mogą wybierać w całej gamie słodyczy, których podstawę stanowią owoce. Bardzo popularne batony zbożowe oblane prawdziwą czekoladą gorzką bądź mleczną, batony daktylowe z dodatkiem orzechów nerkowców, batony figowe z dodatkiem migdałów, czy też robione ręcznie batony granola turbo spalanie, które powstają z płatków owsianych i mielonych nasion guarany. Batony tego typu najczęściej są słodzone ksylitolem – bardzo zdrowym cukrem brzozowym, który posiada niesamowite właśności. Przede wszystkim jest naturalnym cukrem, który posiada niski indeks glikemiczny. Produkty słodzone ksylitolem z całą pewnością i bez żadnego niebezpieczeństwa mogą spożywać ludzie, którzy chorują na cukrzycę. Oprócz tego ksylitom wzmacnia odporność organizmu i działa bakteriobójczo. Cukier ten – co brzmi paradoksalnie - zapobiega również próchnicy zębów. Produkty cukiernicze, których skład jest prosty -  owoce, różnego rodzaju orzechy, nasiona i pestki – są najzdrowszą alternatywą dla tradycyjnie kupowanych w sklepie czekoladowych batonów. Oczywiście producenci oferują równie smaczne i zdrowe słodycze, które w składzie nie posiadają glutenu. Nie są one tylko i wyłącznie dedykowane ludziom chorującym na celiakię ale również tym klientom, którzy nie tolerują produktów zbożowych, zwłaszcza pszenicznych.     

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl