Warto sięgać po przyprawy, które pochodzą z rejonów, które charakteryzują się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te bowiem sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W takiej okolicy istnieje bardzo często również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego. W sklepach ekologicznych można zatem znaleźć zatem proste produkty bezglutenowe, nie posiadające w swym składzie konserwantów – bazylię, curry, cynamon, gałkę muszkatołową, gorczycę białą, czarną, goździki, imbir, kardamon, kolendrę, kurkumę, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, oregano, paprykę ostrą, słodką, pieprz, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie. Popularne są również produkty mieszane, będące wieloskładnikowymi przyprawami. Są one również pozbawione glutenu oraz konserwantów, a ich mieszanki dodają potrawom szlachetnego smaku i aromatu. Do tych produktów zalicza się m.in. podlaska przyprawa dla wegetarian, której skład – koperek, czarnuszka, kminek, gorczyca, kozieradka i kolendra – znakomicie ułatwia trawienie i wzbogaca smak potraw. Równie znakomite mieszanki przypraw to podlaska przyprawa do grilla, podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów jak również podlaska przyprawa do ciast i piernika. Nowością, która znalazła uznanie wśród konsumentów odżywiających się zdrowo jest czosnek niedźwiedzi. Choć lokalnie wykorzystywany prawie od zawsze, dopiero ostatnie lata spowodowały, że czosnek niedźwiedzi stał się produktem rolnictwa ekologicznego. Zawiera witaminę C, związki siarki, olejki eteryczne oraz mikroelementy. Co ważne posiada wszystkie właściwości czosnku ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu. Nadaje się znakomicie do zup, sosów, sałatek, zapiekanek.