Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

<p>Czy zastanawiasz się nad wyborem oleju, oliwy bądź octu do swojej kuchni? Czy może kupujesz to, co akurat jest pod ręką w sklepie? Minęły już dawno czasy, gdy na pólkach sklepowych był tylko jeden olej do wyboru, a oliwa z oliwek traktowana była jako fanaberia. Dziś konsumenci są bardziej świadomi tego, co oferują im producenci.  Olej pozyskuje się nie tylko z roślin. Pozyskuje się go również ze zwierząt morskich – wielorybów, śledzi. Zanim jednak dokonamy wyboru, dobrze jest jednak przeczytać etykietę.  Obok nazwy handlowej powinna być informacja, czy olej jest zrobiony np. z pestek winogron, czy słonecznikowy, a także dotycząca sposobu jego produkcji i przeznaczenia. Na etykiecie powinny być też wymienione wszystkie składniki produktu. Im więcej danych umieścił producent, tym większą możesz mieć pewność, że nie kupujesz kota w worku. Istotne jest sprawdzenie zawartość tłuszczów. Nie prawdą jest, że każdy olej nadaje się do wszystkiego. Zasada jest prosta - oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia, jedzenia na surowo i do gotowania.

<p class="open-custom-content-111" data-text="Ukryj">Pokaż więcej</p>

 


<div class="custom-content-111" name="infotekst">

 

<p>

Dzięki tym kwasom olej zachowuje swoje właściwości w wysokich temperaturach. Te zaś, w których dominują kwasy wielonienasycone, powinno się stosować tylko do sałatek. W sklepach ekologicznych można znaleźć różne rodzaje olejów i oliw. Producenci ekologiczni prześcigają się w olejach tłoczonych na zimno, o różnym aromacie i przeznaczeniu. Do najpopularniejszych zalicza się olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany. Ten ostatni ma bardzo bogate właściwości odżywcze. Uzyskuje się go przez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Jest olejem schnącym i nadaje się do spożycia jedynie 3 do 4 tygodni po otwarciu. Zawiera kwasy Omega: 3, 6 i 9 oraz niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma żółty kolor i intensywny, cierpki smak. Nie należy go podgrzewać, jest dobrym dodatkiem do sałatek i gotowanych warzyw. Ostatnio coraz bardziej popularnym w polskiej kuchni staje się olej kokosowy nierafinowany. Ma bardzo bogate zastosowanie – zarówno w kuchni jak i pielęgnacji skóry. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz leczenie cukrzycy, ponieważ poprawia wydzielanie insuliny we krwi.  Przyspiesza również gojenie ran i oparzeń, posiada właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo wspomaga leczenie migreny, zapalenia dziąseł, zespołu nadwrażliwego jelita, zgagi, tarczycy, zapaleń mięśni i stawów.  Okazuje się, że zmniejsza także występowanie napadów padaczkowych i ma szerokie zastosowania w kosmetyce zarówno jeśli chodzi o pielęgnację skóry jak i włosów. W kuchni wykorzystuje się go do sałatek jak również do smażenia.

Ocet, to kolejny produkt, który doczekał się wielu swoich odmian i smaków. To czy jest zdrowy zależy od tego, z czego został przyrządzony i do czego go wykorzystujemy. Można go otrzymać z jabłek, winogron, miodu, ryżu i wielu innych roślin. Wzmaga smak potraw i jest rewelacyjnie przydatny do leczenia infekcji uszu, bólu żołądka czy przeziębień. Do jednych z bardziej popularnych w ostatnich latach należy ocet balsamiczny. Jest on stosowany do sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa ponieważ wzbogaca ich smak. Swoje zastosowanie również znajduje we wszelkiego rodzaju sosach. Dzięki kilu kroplom octu balsamicznego dania potrafią stać się wykwintne. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy to, że ocet balsamiczny nie tylko poprawia trawienie, ale także zmniejsza apetyt. Ocet wspomaga spalanie tłuszczu oraz ułatwia oczyścić organizm. Producenci proponują ocet z owoców – jabłek, malin, porzeczek itd. Ekologiczne octy owocowe są produktami nieklarowanymi, produkowanymi poprzez poddanie fermentacji owoców. Nie powinny zawierać drożdży. Innym rodzajem octu jest ocet jałowcowo – sosnowy. Jest on wytwarzany przez poddanie osobnej fermentacji owoców jałowca i pędów sosny i rozmarynu. Dopiero podczas ostatniej fazy łączone są one ze sobą. Ocet ten dedykowany jest do dziczyzny. Doskonale sprawdza się do ciemnych mięć, ale też jako dodatek do zup np. barszczu czerwonego. 

W sklepach ekologicznych można również znaleźć nowość - ocet piwny. Jest on przygotowywany na podstawie receptury z wieku XVI z ciemnego piwa porter, które jest wytwarzane specjalnie na potrzebuje produkcji octu. Zachowanie oryginalnej staropolskiej receptury sprawia, że ocet ten ma wyjątkowy i głęboki smak. 

Bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, ryb, lekkich dań i jasnego mięsa jest ocet z jaśminowca - delikatny, słodki i gęsty ocet. Nowością jest też ocet z gruszek Ulęgałek - bardzo delikatny, powstający przez fermentację dzikich gruszek. Również smacznie komponuje się z sałatkami, deserami i jako dodatek do delikatnego mięsa.</p>

</div>

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl