Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Mleko oraz produkty mleczne są bardzo istotnym źródłem prawie w 100% przyswajalnego wapnia. Brak w diecie wapnia powoduje wiele chorób, m.in. osteoporozę, nadciśnienie tętnicze, czy też cukrzycę typu II. Jak podają specjaliści, w Polsce aż 50% dzieci w wieku przedszkolnym ma niedobory tego pierwiastka. Jeszcze bardziej zatrważające są dane dotyczące dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Tutaj niedobory wapnia kształtują się na poziomie 80-90%. Mleko zawiera pełnowartościowe białko, niezbędne aminokwasy i wspomniany już bardzo dobrze przyswajalny wapń, który prawie w 80% jest wchłaniany przez człowieka. Dla porównania – wchłanianie tego składnika z roślin np. strączkowych stanowi jedynie 13%. Producenci mleka i wyrobów mlecznych są konkurencyjni. Ludzie zaczynają sięgać po mleko z gospodarstw ekologicznych. Coraz częściej mleko krowie zastępują  mlekiem kozim oraz owczym . I tak dla przykładu szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka.  Sklepy ekologiczne oferują mleko oraz produkty mleczne, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw rolnych. Jest to mleko niepasteryzowane – krowie, kozie oraz owcze. Oferta ekologicznych produktów mlecznych dotyczy również mleka bez laktozy dedykowanego alergikom. Produkty mleczne to obok kefirów, masła również szeroki wybór serów. Stawiając na jakość powinno kupować się produkty, które produkowane są w polskich serowniach i opatrzone są certyfikatem ekologicznych produktów. W Polsce jest niewiele takich miejsc. Jednym z nich jest serowarnia Mały Gil na Mazurach, w której w sposób tradycyjny, ręcznie wyrabiane są wszelkiego rodzaju sery – dojrzewające, pleśniowe, świeże, wędzone. Sery, które pochodzą z podobnych, ekologicznych gospodarstw rolnych wytwarzane są bez użycia zmechanizowanej technologii, dlatego w zależności od pór roku i wypasu krów ich smak i konsystencja mogą się nieznacznie różnić, co jest naturalnym procesem. Sery świeże to przede wszystkim fryniszki, za którymi przepadają wszyscy bez wyjątku. Są to małe kuleczki serowe typu fromage blanc w zalewie z oleju słonecznikowego. Fryniszki można smarować na chlebie lub w całości dodawać do sałatek. Są one wzbogacone ziołami, czosnkiem lub ostrą papryczką. Preferowany przez coraz większą grupę konsumentów ser kozi bez dodatków, to bogactwo wielu składników odżywczych, m.in. białka, cynku, kwasu foliowego jak również witamin z grupy A i B. Jest to skarbnica  mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl