Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Mąka to podstawa każdej kuchni. Bez mąki nie ma ciasta naleśnikowego, wspaniałych pierogów, wszelkich wypieków. Ale czy znamy jej właściwości i bogactwo odmian, jakie w dzisiejszych czasach oferują nam producenci? Czym w ogóle jest mąka? Otóż, jest to – zazwyczaj - efekt zmielonych, w sposób mechaniczny, ziaren zbóż. Stopień zmielenia ziaren i oddzielenia otrębów od mąki decyduje o rodzaju mąki, jaki otrzymujemy we wspomnianym procesie. Ogólnie dzieli się je na mąki jasne i mąki ciemne. I tak mąki jasne (białe) są zmielone w sposób bardziej dokładny, są pozbawione prawie całkowicie otrąb. Cechują się lekkością, puszystością i gładkością. Z kolei mąki ciemniejsze są zmielone odrobinę grubiej, a przez kolejne mielenie wraz z otrębami są dużo ciemniejsze, ale również cięższe i nie tak gładkie jak mąki jasne (białe). Oprócz mąki, którą ogólnie uważamy za tradycyjną – pszenną czy żytnią – producenci oferują wiele innych. Wyróżnić możemy tutaj mąkę amarantusową, grochową, gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, kokosową, orkiszową, owsianą a nawet kasztanową. Nasz sklep oferuje również tzw. „gwiazdę” wśród mąk, a mianowicie mąkę z pszenicy płaskurki. Postaramy się Państwu przybliżyć właściwości oraz przeznaczenie mąk, które mamy w ofercie. MĄKA AMARANTUSOWA, którą otrzymuje się ze „zboża XXI wieku” zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, wapnia oraz magnezu. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się m.in. Do obniżenia cholesterolu. W kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim do pieczenia ciast, ciasteczek, naleśników, racuchów ale i wyrobu makaronów. Dzięki swojemu lekko orzechowemu posmakowi czyni potrawy nietuzinkowymi. MĄKĘ GROCHOWĄ natomiast otrzymuje się ze zmielonych ziaren grochu. Jest ona bardzo bogata w wysoko przyswajalne białko i nie zawiera glutenu. Z powodzeniem jest wykorzystywana w wypiekach chleba, pieczeniu placuszków i naleśników. Idealnie spełnia rolę zagęszczacza zup. Kolejny rodzaj mąki – MĄKA JAGLANA – powstaje z odtłuszczonego ziarna prosa. Jest bogata w białko, wapń, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Posiada słodko-gorzki smak i orzechowy aromat. Wypieki z mąki jaglanej są jasne i mają niezwykle delikatny smak. Znakomicie sprawdza się jako zagęszczacz do zup i sosów, gdyż jest bardzo delikatna, gładka i nie powoduje powstawania grudek. MĄKĘ KASZTANOWĄ z kolei otrzymuje się w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Z powodzeniem miesza się z innymi mąkami, może również zastępować tradycyjne rodzaje mąki – pszenną i żytnią. Egzotyczną mąką jest zapewne MĄKA KOKOSOWA, która pochodzi z Indonezji. Otrzymuje się ją podczas produkcji mleka kokosowego. Jest uzyskiwana na skutek usunięcia większości płynów i tłuszczów z miąższu orzecha kokosowego, a następnie dokładnie mielona. Posiada charakterystyczny kokosowy aromat. Idealna do wypieku ciast, babeczek i chleba. Zawartość naturalnego cukru jest dodatkowym atutem. Produkty, które powstają z mąki kokosowej potrzebują zatem mniej cukru. Bardzo dobrze sprawdza się jako zagęszczacz zarówno do koktajli, jak i sosów oraz zup.
MĄKA KUKURYDZIANA, zwana często mąką niechlebową, otrzymywana jest w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Posiada charakterystyczny żółto-złoty kolor i jest bogata w witaminy A, E, B, błonnik oraz zawiera potas i magnez. Jest to produkt bezglutenowy i świetnie nadaje się do wypieku chleba, tortilli, naleśników oraz ciast. Spełnia również rolę zagęszczacza zup oraz sosów.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl