Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Mąka to podstawa każdej kuchni. Bez mąki nie ma ciasta naleśnikowego, wspaniałych pierogów, wszelkich wypieków. Ale czy znamy jej właściwości i bogactwo odmian, jakie w dzisiejszych czasach oferują nam producenci? Czym w ogóle jest mąka? Otóż, jest to – zazwyczaj - efekt zmielonych, w sposób mechaniczny, ziaren zbóż. Stopień zmielenia ziaren i oddzielenia otrębów od mąki decyduje o rodzaju mąki, jaki otrzymujemy we wspomnianym procesie. Ogólnie dzieli się je na mąki jasne i mąki ciemne. I tak mąki jasne (białe) są zmielone w sposób bardziej dokładny, są pozbawione prawie całkowicie otrąb. Cechują się lekkością, puszystością i gładkością. Z kolei mąki ciemniejsze są zmielone odrobinę grubiej, a przez kolejne mielenie wraz z otrębami są dużo ciemniejsze, ale również cięższe i nie tak gładkie jak mąki jasne (białe). Oprócz mąki, którą ogólnie uważamy za tradycyjną – pszenną czy żytnią – producenci oferują wiele innych. Wyróżnić możemy tutaj mąkę amarantusową, grochową, gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, kokosową, orkiszową, owsianą a nawet kasztanową. Nasz sklep oferuje również tzw. „gwiazdę” wśród mąk, a mianowicie mąkę z pszenicy płaskurki.

Pokaż więcej

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl