Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Jest to ten rodzaj herbaty, który chroni zęby przed próchnicą. Bogactwo witamin C, E, B, soli mineralnych oraz garbników zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Często stosowana jest jako napój przyśpieszający metabolizm jak również roztwór do przemywania spojówek oraz powiek przy wszelakich zakażeniach i zapaleniach. Herbata biała z kolei, po którą również sięga coraz więcej konsumentów powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach . Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasno słomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty. Można ją trzykrotnie parzyć w temperaturze85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe. Wachlarz kolorów herbaty przewidział również herbatę czerwoną, częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej fermentowanej i zielonej niefermentowanej. Proces obróbki tej herbaty jest bardzo skomplikowany i długotrwały. Najmłodsza Pu-erh dojrzewa 5 lat, najlepszy i najdroższy do 60 lat.Coraz częściej konsumenci sięgają po nowość, którą na rynku herbacianym jest wywar z hibiskusa. Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej związków tych zawartych jest w kielichach kwiatu. W liściach zawarte są między innymi karoteny oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej. Wykazano, iż otrzymywane z kwiatów ekstrakty pomagają w leczeniu nadciśnienia. Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.
Z mitami na temat kawy zmagamy się od wielu lat. Jedni specjaliści twierdzą, że jest zdrowa, zbawiennie wpływa na przemianę materii i potencję, jeszcze inni twierdzą, że powoduje bezsenność i negatywnie wpływa na serce. Jedno jest pewne. Tak jak w życiu, tak i w piciu kawy powinno zachować się umiar i sięgać po produkty, które są wysokiej jakości i organicznego pochodzenia. Oprócz tradycyjnej czarnej kawy producenci oferują swoim klientom kawy smakowe, np. słodkie bądź o smaku czekolady i kokosa. Do tego typu kaw należą m.in. kawa organiczna Honduras czy też kawa organiczna Papua Nowa Gwinea. Są to kawy palone, które nie podrażniają żołądka i posiadają niska kwasowość. Przeznaczone do ekspresów przelewowych, ciśnieniowych lub do zaparzania tradycyjnego. Kawa z cykorii to następna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Zawiera duże ilości błonnika, poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Reguluje wydzielanie insuliny i jest niskokaloryczna. Oprócz wielu właściwości korzystnie wpływa na system nerwowy oraz pomaga zredukować tkankę tłuszczową oraz celulit. Jest najczęściej wybieraną alternatywą dla kawy przez kobiety. Jednak jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z porannej dawki kofeiny nic straconego. Kawę czarna paloną można z powodzeniem mieszać z kawą z cykorii.