Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

W dzisiejszych czasach coraz częściej sięgamy po alternatywne produkty dla tradycyjnej soli i cukru, które długo jako jedyne dominowały w polskiej kuchni. Obecnie możemy wybierać w bardzo szerokiej gamie tych produktów. Uwierzysz, że mogą być wzbogacane aromatami, pochodzą z roślin, bądź mają właściwości bakteriobójcze? Otóż tak! I tak na przykład  cukier cynamonowy – jest mieszanką rozdrobnionego cynamonu i cukru drobnego. Ma intensywny cynamonowy zapach i może być stosowany jako przyprawa do kakao i wypieków domowych. Ma intensywną brązową barwę. Z kolei cukier kokosowy, który posiada niski indeks glikemiczny, ma oryginalny smak i zawiera wiele odżywczych składników – magnez, potas, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Cukier muscovado to z kolei nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, który jest bardzo mało kaloryczny. Bardzo popularnym w ostatnim czasie zamiennikiem cukru jest ksylitol – czyli cukier z brzozy. Może występować jako tradycyjny ksylitom lub aromatyzowany np. wanilią. Jako jedyny ma właściwości bakteriobójcze i idealnie wpływa na florę bakteryjną w jamie ustnej. Poza tym ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru we krwi.  Wybór ekologicznych cukrów bądź ich zamienników na pewno poprawi zdrowie i samopoczucie. A co z solą, przed której nadmiarem wszyscy przestrzegają? W spożywaniu wszelkich produktów jest wskazany umiar. Nie musimy się jednak ograniczać do soli kuchennej – prawie czystego chlorku sodu, którą wszyscy znamy. Dziś dostępne są różne rodzaje soli, z różnych zakątków świata, które posiadają dodatkowe wartości odżywcze, armaty oraz właściwości zdrowotne. Czarna sól, która pochodzi z Pakistanu to bardzo aromatyczna alternatywa dla soli kuchennej. Z kolei sól himalajska to dobro samo w sobie. Jest to nieprzetworzona sól kamienna , którą można używać nie tylko w kuchni. Stosuje się ją również do przepłukiwania zatok, aby zapobiegać katarom, infekcjom nosa oraz infekcjom zatok. Jest również wykorzystywana do tzw. kąpieli oczu, aby przywrócić im nawilżenie. Może być stosowana również do inhalacji w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli.  Jest znakomitym kosmetykiem – maseczki i okłady z soli himalajskiej leczą podrażnienia skóry, minimalizują celulit i naprawiają napięcia skóry. Wybór ekologicznych i zdrowych zarówno cukrów jak i soli to nie tylko walory smakowe, to również dbanie o florę bakteryjną oraz wygląd skóry. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl