Cukier muscovado to z kolei nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, który jest bardzo mało kaloryczny. Bardzo popularnym w ostatnim czasie zamiennikiem cukru jest ksylitol – czyli cukier z brzozy. Może występować jako tradycyjny ksylitom lub aromatyzowany np. wanilią. Jako jedyny ma właściwości bakteriobójcze i idealnie wpływa na florę bakteryjną w jamie ustnej. Poza tym ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru we krwi. Wybór ekologicznych cukrów bądź ich zamienników na pewno poprawi zdrowie i samopoczucie. A co z solą, przed której nadmiarem wszyscy przestrzegają? W spożywaniu wszelkich produktów jest wskazany umiar. Nie musimy się jednak ograniczać do soli kuchennej – prawie czystego chlorku sodu, którą wszyscy znamy. Dziś dostępne są różne rodzaje soli, z różnych zakątków świata, które posiadają dodatkowe wartości odżywcze, armaty oraz właściwości zdrowotne. Czarna sól, która pochodzi z Pakistanu to bardzo aromatyczna alternatywa dla soli kuchennej. Z kolei sól himalajska to dobro samo w sobie. Jest to nieprzetworzona sól kamienna , którą można używać nie tylko w kuchni. Stosuje się ją również do przepłukiwania zatok, aby zapobiegać katarom, infekcjom nosa oraz infekcjom zatok. Jest również wykorzystywana do tzw. kąpieli oczu, aby przywrócić im nawilżenie. Może być stosowana również do inhalacji w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli. Jest znakomitym kosmetykiem – maseczki i okłady z soli himalajskiej leczą podrażnienia skóry, minimalizują celulit i naprawiają napięcia skóry. Wybór ekologicznych i zdrowych zarówno cukrów jak i soli to nie tylko walory smakowe, to również dbanie o florę bakteryjną oraz wygląd skóry.