Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Bakalie to znakomite przekąski, produkty, którymi można urozmaicić desery i ciasta. Suszone owoce- morele, ananasy, banany, figi – są bardzo słodkie, dlatego mogą znakomicie zastąpić słodycze. Natomiast chrupiące orzechy – laskowe, włoskie, nerkowce – z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe chipsy. Bakalie mają wiele zalet. To źródło wielu mikroelementów takich jak miedź, potas, żelazo, błonnik i witaminy. Można je śmiało wykorzystywać jako składnik dań wytrawnych np. do sałatek warzywnych czy dań mięsnych.  Niestety bardzo często bakalie posiadają konserwanty, które zabezpieczają je przed rozwojem pleśni podczas transportu. Piękne, o soczystym kolorze suszone owoce to niestety zasługa dwutlenku siarki. Ekologiczne, zdrowe suszone owoce nie są tak piękne. I tak na przykład morele mają ciemną, prawie czekoladową barwę. Ekologiczne suszone owoce również inaczej pachną niż te, które zabezpieczane są siarczanami. Te pierwsze mają słodki i przyjemny zapach, a suszone owoce konwencjonalne wydzielają kwaskowatą woń. Poza tym ekologiczne suszone owoce są bardziej miękkie niż te, które są zabezpieczane konserwantami. Suszone owoce mogą być bardzo dobrą i zdrową przekąską jeśli tylko wybierzesz te, które pozbawione są wszelkich konserwantów.  Oczywiście wszelkiego rodzaju „polepszaczy” nie brakuje też w owocach kandyzowanych, które wykorzystujemy zimą jako urozmaicenie ciast, ciasteczek, deserów czy gorących herbat. Równie ważne jest by i w tym przypadku wybierać produkty ekologiczne. Na zimowe wieczory bardzo dobrym uzupełnieniem herbaty może być imbir kandyzowany, który jest silnie rozgrzewający i posiada właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo regularnie stosowany zmniejsza napady migrenowe. Trzeba jednak uważać na ilość spożywanych bakalii, gdyż są bardzo kaloryczne. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl