Nasz Facebook istagram Napisz do nas

certyfikat ekologii Na wagę kontakt Promocje Produkty ręcznie robione Produkty bezglutenowe Z gospodarstw

Czy zastanawiasz się nad wyborem oleju, oliwy bądź octu do swojej kuchni? Czy może kupujesz to, co akurat jest pod ręką w sklepie? Minęły już dawno czasy, gdy na pólkach sklepowych był tylko jeden olej do wyboru, a oliwa z oliwek traktowana była jako fanaberia. Dziś konsumenci są bardziej świadomi tego, co oferują im producenci.  Olej pozyskuje się nie tylko z roślin. Pozyskuje się go również ze zwierząt morskich – wielorybów, śledzi. Zanim jednak dokonamy wyboru, dobrze jest jednak przeczytać etykietę.  Obok nazwy handlowej powinna być informacja, czy olej jest zrobiony np. z pestek winogron, czy słonecznikowy, a także dotycząca sposobu jego produkcji i przeznaczenia. Na etykiecie powinny być też wymienione wszystkie składniki produktu. Im więcej danych umieścił producent, tym większą możesz mieć pewność, że nie kupujesz kota w worku. Istotne jest sprawdzenie zawartość tłuszczów. Nie prawdą jest, że każdy olej nadaje się do wszystkiego. Zasada jest prosta - oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia, jedzenia na surowo i do gotowania.

Pokaż więcej

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl